måndag 6 mars 2023

Chokladpinocchiotårta

Lördagens tårta....😍 





Chokladpinocchio


recept från Camilla Hamid


Receptet bakas i två runda springformar med diameter på 23 cm och ger en tårta på 10-12 generösa bitar


Botten;

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

5 äggulor

2,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

4 tsk bakpulver

1,5 dl mjölk


Maräng;

75 g mörk choklad (70% kakaohalt) Jag tog Marabou mjölkchoklad istället!

5 äggvitor

2,5 dl strösocker

2 dl mandelflarn


Fyllning;

300 g mörk choklad (70% kakaohalt) Jag tog Marabou mjölkchoklad här också istället också!

300 g rumstempererat smör

600 g färskost (philadelphia naturell)

2 dl florsocker

500 g färska jordgubbar , jag tog hallon!


Sätt ugnen på 150 grader (över och under värme)och fodra två springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.


Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp i bunke.

Tillsätt en äggula i taget och vispa mellan varje äggula. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.

Vispa till sist ner mjölken. 

Dela smeten i två och bre ut varje del i botten på de två formarna.


Grovhacka chokladen till marängen och smält i skål över vattenbad. Låt svalna.


Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank och fast maräng.

Häll ner den smälta svalnade chokladen i marängsmeten och dra försiktigt några varv med en slickepott så att chokladen ringlar sig fint i marängen.

Bred ut marängen över kaksmeten i formarna.

Dekorera med mandelflarn.

Grädda en form i taget i mitten av ugnen ca 40 minuter.

Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller och monterar ihop tårtan.


Grovhacka chokladen till fyllningen och smält i skål över vattenbad.

Låt svalna.

Vispa ihop smör och färskost riktigt krämigt. Häll i den smälta avsvalnade chokladen och fortsätt vispa med elvisp tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.

Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.

Skölj jordgubbarna och skär i kvartar.

(Jag tog frysta hallon, funkade utmärkt och blev så syrligt och gott)

Bred ut hälften av fyllningen på den första botten och ha sedan på hälften av jordgubbarna (eller hallon!) och lägg sedan på nästa tårtbotten. Bred på resten av fyllningen och lägg på resten av bären.

Ställ i kylskåp till servering.





💗💗💗💗💗

Inga kommentarer: