söndag 22 april 2018

Björnbärstårta med chokladbotten och citronfyllning


Vilken helg!
Vårvärme och kärlek och fina stunder.
Kan inte bli så mycket bättre än så ju.


Igår firade vi Olivia, som fyller 17 år imorgon, med ett litet kalas.

Förra året var det betydligt kyligare än nu så då satt vi inomhus men i år kunde vi sitta här ute i uterummet.
Det är alltid så mycket mysigare.
Att tända ljusen här ute när det skymmer och som igår ha en brasa i kaminen, det är så stämningsfullt.



Våra barn gillar inte tårta men jag frågade snällt om jag inte i alla fall kunde få baka en chokladtårta för de gillar ju kladdkakor...😉
Och denna blev en riktigt mumsig (ej torr!) chokladkaka med fyllning av bär, grädde, philadelphia och en citronkräm.
Tänkte så klart ni ska få receptet!
😊


Björnbärstårta med chokladbotten och citronfyllning

Ugn 175 grader

Ingredienser;
Tårtbotten;
225 g smör
3 ägg
4,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl kallt vatten

Fyllning;
1,5 dl vispgrädde
1 tsk florsocker
200 g philadelphia ost
ca 225 g björnbär

Citronkräm;
4 äggulor
3 dl socker
3 citroner, pressad saft och rivet citronskal från 1 citron

Dekoration;
2 dl vispgrädde
björnbär och hallon
1 tsk florsocker

Dag 1;
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. 
Rör ner vaniljsocker och kakao i äggsmeten.
Vänd ner mjölet som blandats med bakpulvret.
Blanda det smälta smöret med det kalla vattnet.
Tillsätt det till resten av smeten och rör till en jämn, ganska lös smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 50 min.
Låt kakan kallna och vila över natten.
Skär kakan i tre bottnar.

Dag 2;
Vispa grädde och florsocker till fyllningen rätt hårt.
Rör philadelphiaosten mjuk och blanda ner i grädden.
Rör ner björnbären och blanda så de blir lätt mosade.

Citronkräm;
Lägg alla ingredienser i en kastrull. Värm smeten LÅNGSAMT på svag värme under omrörning HELA TIDEN, tills den börjar tjockna. Får absolut inte koka!

Ta av kastrullen från värmen och fortsätt vispa till en fast och krämig konsistens.
(den tjocknar fast att den är rätt så lös när man tar av den...och går den för länge på plattan så blir den superhård vilket inte är tanken, jag fick göra om min kräm två gånger!)
Låt svalna helt.

Lägg ihop tårtan. Bred bärkrämen på understa botten.
Lägg på den andra botten och bred på citronkrämen.
Avsluta med sista botten och täck tårtan och ställ i kylskåp.
Gör gärna detta dagen innan den serveras, men funkar även samma dag! Men den måste få stå och dra en stund innan den ska serveras.

Bred vispgrädde som du vispat med florsocker ovanpå och på sidorna och dekorera med bären och pudra gärna över lite florsocker.






 Den härliga urnan kommer  i nätbutiken imorgon.


Denna nya utomhusslinga nedan finns nu nätbutiken.

Mysig att hänga i uterum, på altan, terrass...
Lamporna är i plast och den har svart kabel och funkar både inne och ute!



Idag har jag ägnat större delen av dagen åt trädgården så det känns som att man fått en hel del gjort där ute.
Jag har börjat så i mina nya odlingslådor, börjat lägga på hönsgödsel och fått rensat och grävt en del.

Men nu är det dags att bädda med de där lakanen som fått torka i solen idag.
Så himla härligt!
Livets lilla enkla lyx!
Soltorkade lakan...😊


Såg ni förresten dokumentären om Avicii igår kväll?
Olivia, Eric och jag kollade. Vi tittar nästan aldrig på samma program längre (!) men detta som nyss hänt och detta tragiska så otroligt sorgliga det berör så många av oss...

Och vad ska man säga om dokumentären...
Gripande....

Den har stannat kvar i huvudet sen jag såg den...Jag har även gått runt och tänkt på allt det där som hänt sen igår förmiddag...
Det känns ofantligt sorgligt, 
så är det bara, och det sätter många saker i perspektiv också.

Vad är viktigt...
Vad gör dig lycklig...



Men nu säger jag Hej och Kram.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mums.