måndag 17 februari 2014

Rice crispies tårta med smörkräm och apelsingrädde

 
Hej Sportlovsvecka!
 
Idag kom årets första pensèer till butiken och mer än hälften av februari är förbi så visst går vi mot våren!
Jag toklängtar nu.
Detta år blev det ingen skidresa pga av att jag valde vår New York resa istället, men just den där trippen i februari är annars bästa avbrottet för att sätta guldkant på vintern som man känner gärna får ha gjort sitt nu.
 
Men, man kan inte få allt.
 
I helgen blev jag i alla fall uppvaktad och igår tog jag tom paus från bloggen (inte ofta det händer, hur länge vill man hålla på och skriva kan jag ibland undra...Det är inget livsengagemang direkt).
 
Men så länge jag känner för det blir det så, och fram för allt så länge jag känner att det ger mig positivt tillbaka.
 
Så tusen tack till er som troget läser, besöker butiken, både i verkligheten och på nätet och ni som ibland skriver en rad. 
 
I lördes när jag fyllde år bjöd jag förstås bla på tårta.
 
Här kommer receptet.

 
Rice Crispies tårta med smörkräm och apelsingrädde
 
Botten;
4 äggvitor
2,5 dl socker
4 dl rice crispies Kellogs
 
Ugn 125 grader
 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning.
Vispa tills marängen är blank.
Vänd ner rice cripies.
Bred ut på bakplåtspapper i långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen en timme.
Dela botten på hälften eller gör en botten till om du vill ha stor tårta (som jag gjort på bilderna)
Låt svalna helt.
 
Vaniljkräm;
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
 
125 gr smör
2 tsk vaniljsocker
 
Koka upp äggulor, socker, mjöl och grädde på svag värme tills det tjocknar (passa och rör hela tiden!).
Ta från plattan och rör ner smöret och vaniljsocker.
Låt kallna innan du brer den på tårtan.
(Till stor tårta dubbel sats kräm)
 
Apelsingrädde
3 dl vispgrädde
lite vaniljsocker
3 msk koncentrerad apelsinjuice
(dubbelt till stor tårta)
 
Vispa grädden med vaniljsockret och blanda sedan ner apelsinjuicen.
Bred grädden över krämen och lägg andra botten på.
Smält choklad och ringla över tårtan.
Lägg samman den några timmar innan den ska ätas så den hinner dra till sig av det goda...
 
 
Glad Måndag!

3 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Ojojoj, vilken tårta! Har gjort en variant med chokladkräm i, gudomligt god den också.

Det blir ingen skidresa för oss heller i år. Drar till Rhodos i juni, som sagt man kan inte vara med på allt.

Har massa annat skoj inbokat i vår, så det kommer bli en bra vår helt enkelt!

Kram kram

Ekenäsliv sa...

Nam nam nam va smarrigt!!!
Skulle sitta som en smäck;-)

Jaaaa, längtar med efter sol o vår. Nu har vi bästa tiden framför oss iaf:)
Ha en fin kväll!
Kram kram Anna

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Tårtan ser väldigt god ut, en fräsch vårtårta. Och bodde jag närmare skulle jag komma och köpa penséer.
Kramar/AM