torsdag 9 februari 2012

Hembakt är bäst!

 Ibland är man flitig, ibland är det latsidan som gäller.
Igår kväll var jag det först nämnda.

Stekte köttbullar på tre kg färs och när jag ändå var igång blev det bakat bröd också.
Är så trött på "köpebröd" för tillfället, hembakt är bara så mycket mer känsla i eller hur?!

Brödet som bakades igår var Leilas recept, en goding jag gjort innan...
 Receptet har ni här!

Jättegod sirapslimpa
(från Leila Lindholms bok A piece of cake)

2 bröd
50 g smör, 5 dl filmjölk, 50 g färsk jäst, 2 dl mörk brödsirap, 2 tsk salt, 6 dl vetemjöl special, 7-8 dl rågsikt

Smält smöret och blanda det med filmjölken.
Värm till fingerljummet, max 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
Knåda in det sista mjölet för hand. Jäs i bunken under bakduk ca 45 min.
Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut degen till två limpor som läggs på bakplåtspapper på plåt.
Jäs under handduk ca 40 min, (jag jäser alltid längre än vad det står...)
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 35-40 min. Täck med aluminiumfolie efter halva tiden så de inte blir för mörka.

GODA GODA!

Såg ni på Sveriges Mästerkock igår?
Man kanske skulle testa sufflè?!
Såg ju rätt spännande ut...

God torsdag!


12 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Har för tillfället sug efter hembakt bröd i alla former. Är ju fasligt gott!
Tänkte samma tanke som dig, när jag såg SM igår kväll, så sufflé får det kanske bli till helgen. Hur svårt kan det vara... host host ;o)

Kram

Njut Av Livets Goda Ting sa...

Underbart gott bröd. Sirapslimpan har jag testat och det var inte svårt heller :)
Sufflén såg verkligen god ut!

Ha en fin torsdag.
Kram
Jessica

Fint o Fult sa...

Härligt med hembakat bröd :)
Jag har blivit helt beroende av levainbröd så det bakas flitigt här hemma, kanske inte nån jättebra last med gudars så gott!
Såg också på mästerkockarna igår och konstaterade att de nog äntligen tagit bort skräcken för att göra sufflé här i sverige, eller såg det bara enklare ut än det är... :)

Casa of Mia sa...

Mmmmm det där brödet!!! Det måste jag baka kram

EvaB sa...

Håller med, visst är hembakat bäst!
Kram från Eva

Camilla/Rufft och Sött sa...

Hmm, jag tycker alltid att du verkar vara så flitig! Jobbar på för fullt, renoverar möbler, joggar, ja hur orkar du människa?
Jag skulle behöva lite av din energi!
Här har jag tur som har en surdegsbakande make, så det brukar inte vara brist på hembakt.
Jag och dottern älskar att baka onyttigheter i stället..
Ha det gott!

Rut och Signe sa...

Jag blir alltid så sugen på att baka själv men sen blir det inte av. Suck,,,,, varför så svårt att komma till skott tro. Nåja, ambitionen finns så snart så fixar jag mitt egna bröd. Törs jag nämna att jag t o m gått på en kurs i att baka surdegbröd hos ett proffs.

Kram kram Marie

Snäckskalsdalen. sa...

Hembakt är bäst, absolut! Om man känner på ett hembakt bröd och jämför med ett köpt så känns en viss skillnad bara i tyngden och jag inbillar mig att det är nyttigheterna som väger mer!!

Sufflé är mumsigt och min favorit är dessertvarianten - katrinplommonsufflé! Oj, nu får jag snart göra en!

Agneta kram

Norregård sa...

Kan inte tänka mig att du ligger på latsidan Mariette:)
Du galet flitiga & inspirerande människa!!

Ser så gott ut:)
Kram Malin

hemma hos lilla mej sa...

Håller med att hembakat är bara bäst.Fina bilder.Ha en skön torsdag.Kram Rita ♥

Mamma C sa...

Instämmer att hembakat är bäst. Likaså hemmagjorda köttbullar.
Kram Mamma C

Helena sa...

Hembakat är absolut bäst! Tycker att nästan allt köpebröd smakar konserveringsmedel.