torsdagen den 31:e maj 2012

Efter önskemål!

 Även girls som jobbar på Folktandvården gillar förstås kakor!
Detta var det önskemål om att lägga ut recept på...


TWIXKAKOR

ca 20 kakor

Ugnssäker form ca 20x30

Botten;
 4 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
125 g rumsvarmt smör

Kola;
175 g smör
2 dl socker
3 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
Garnering; 200 g mjölkchoklad

Ugn; 175 grader

Blanda ingredienserna till botten, (smöret ska INTE smältas!).
Tryck ut degen i formen och grädda 20 min.

Rör ner alla ingredienserna till kolan i en stor kastrull. Koka 40-45 min på låg värme, (gör kultestet för att kolla om kolasmeten är färdig, lite lagom seg ska den vara)
Bred sedan ut kolan över botten och ställ kallt medan chokladen smältes över vattenbad. Bred ut den smälta chokladen ovanpå kolasmeten.
Ställ svalt.
Efter ca 30 min kan du ta ut kakan och göra mönster med en gaffel i chokladen.
Vänta inte för länge med att skära kakan i lämpligt stora rutor för sedan blir den för hård!

Förvaras i frys och tas fram ca 20-30 min innan servering.

Godiskaka, som kan vara lite smulig i botten men ack så god!

NJUT!


onsdagen den 30:e maj 2012

Leilas Kokostosca



Godkväll!

En av kakorna som stod på fikabordet igår var Leilas kokostosca.
Den tycker jag absolut att ni ska prova att baka! Saftig och god och toscatoppingen med kokos är en höjdare!


Leilas kokostosca

3 ägg, 2,5 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 50 g smör, 1 dl mjölk, 3,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 nypa salt

Ugn 175 grader

Vispa ägg, strösocker och vanilsjocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (inte störrre, min form var knappt 23 cm)
Grädda mitt i ugnen i ca 25 min.

Gör under tiden toscasmeten.

Toscasmet;
25 g smör, 0,5 dl ljus sirap, 3/4 dl matlagningsgrädde, 2 dl kokokosflingor, 1 dl strösocker

Rör ihop alla ingredienserna till toscan i en kastrull och låt koka samman ca 5 min.
(Rör och passa smeten under tiden)

När 25 min har gått tas sockerkakan ut och toscasmeten bres på.
Ställ in i ugnen igen och grädda tills den är gyllene, ca 15 min.
Låt svalna något och lossa den sedan från formen.

GOD!
 (Tyckte även min mamma som inte gillar kokos egentligen!)

Ha det fint!


tisdagen den 29:e maj 2012

Pysselgäng på plats!


Idag hade Folktandvården i Knäred bokat in sig på pyssel och fika hos mig i butiken. Detta var hemligt för alla utom den som arrangerat det hela därför var jag lite hemlighetsfull igår...

Hur som helst, dessa åtta ladies fixade fina väggamplar med sommarplanteringar i och sen blev det välförtjänt fika!
Jag hade bakat Leilas sockerkaka med kokostosca, dubbla havreflarn med chokladsmörkrämsfyllning, små hallongrottor, sirapssnittar med smak av ingefära, twixkakor (recept kommer Gittan!) och så förstås min egen rabarbersaft.


Bordet var dukat med syrener, prärieklocka, rosor, ljus, udda kaffekoppar och gammeldags härliga fat som jag gillar...


På matbordet stod en bordsdekoration i en blå/vit soppterrin i färgerna lila, vitt, blått med mycket försommarkänsla...
Älskar såna här enkla somriga arrangemang.


 Full koncentration i dryga två timmar innan fikan kunde intas.
En utmaning att få till form och storlek.
Sen kom ju det extra roliga; att välja sina blommor!


Sommarfika!
Mycket Leila och systrarna Eisenman recept!


Hoppas ni också haft en bra och god dag!

Må så gott!



måndagen den 28:e maj 2012

Natalie och Mathilda


 Två andra tjejer från Knäred som också skulle på bal i Halmstad igår var Natalie och Mathilda.
Även de fastnade på min kamera...


Natalie kom bort till min butik när hon fixat håret hos Johanna och så tog jag några snabba bilder på håret, -här hade hon inte bytt om till balklänningen ännu...
som jag såg i Hallands Posten idag var en underbar turkosblå.



Mathilda lyckades jag fånga med balklänningen på precis innan avfärd.

I hennes mörka hår syntes de fina nålarna extra tydligt...

Sista touchen innan avfärd, örhänge, skor, väska, skumpa...
(Johanna checkar i bakgrunden)






Mot festligheter och nya steg i livet!


Oj,det var säkert hundra år sedan man själv gick på bal (?!!), ja eller nåt liknande.
Hur gick tiden så fort och hur hamnade man där man är nu?

Jag kan inte påstå att jag skulle vilja vara någon annanstans i alla fall.
Jag har haft min butik i många år nu men jag känner att den tagit stora kliv de sista tre åren och jag är så tacksam för den feedback jag får på det jag gör.
Tacksam för alla ni som åker till lilla Knäred för butikens skull, tacksam för allt jag får göra och tacksam för alla som finns omkring mig.

Idag har jag ägnat hela dagen åt att förbereda för morgondagen.
NU ska jag sila rabarbersaften sen är jag nästan klar...

Vi ses!

Ha det bäst!

KRAM
M

söndagen den 27:e maj 2012

Till balen...









Vad roligt det är att få fota fina människor...

Idag har jag både fotograferat ett par håruppsättningar och så hade jag fått uppdraget att fota Jakob och Linnèa som skulle på bal i Halmstad.

Så otroligt fint par!

Jag tog ca 800 bilder så gissa vad jag ägnat kvällen åt!
Detta var bara ett smakprov.

Tack för att ni gjorde som jag bad er, jätterroligt att få föreviga början på en  baldag...

Men på några kort är även en kompis (tyvärr har jag glömt namnet, förlåt!)som hade en superläcker håruppsättning och ljuvlig klänning!

SUPERFINA var ni alla!

KRAM

Uppdatering; Kompisens namn är Victoria!