torsdag 3 juli 2014

Stockholmskakor, Hela Sverige Bakar

 
Stockholmskakor...
söta små syltkakor med hackade nötter...
av Erica Johansson,
 Hela Kändis Sverige Bakar
 
 
Hej denna regniga torsdag!
 
Som jag skrivit innan har vi ju vår Knäreds Dag på lördag.
(Då får det inte regna...oh my...!!)
Då blir det nämligen servering ute på gården mellan klockan 10-16 i gammal hederlig stil med flera sorters hembakt!
 
Jag gillar ju att göra det på ett gammeldags traditionellt vis med söta kaffekoppar, blommande fat och trädgårdsblomster på borden och så ska det förstås bli även i år.
 
Som det ser ut nu blir det nio olika sorters kakor att välja utav på fikabordet på lördag.
 
En av dem är Stockholmskakor...
 
 
Receptet är som följer;
 
150 g smör
1 äggula
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
 
Fyllning;
 hallonsylt blandat med lite potatismjöl
Garnering;
 hackade nötter
 
Rör samman matfett och socker.
Tillsätt äggulan och vaniljsockret. Arbeta in mjöl tills degen är smidig.
Forma den till två rullar ca 28 cm långa, 2 cm i diameter.
Rulla dem i mandel eller nötter.
Låt vila i kylskåp 30 min-1 timme.
 
Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspapper och gör en fördjupning mitt i kakorna. Fyll hålen med sylt.
 
Grädda mitt i ugnen i ca 175 grader i ca 14 min eller tills de fått svagt guldgul färg.
Låt svalna på galler.


 
God torsdag!


Inga kommentarer: