tisdag 19 september 2017

Frallor med parmesan och persilja.

 
När hösten kommer smygande och mörkret med den så är det allt fint att kura upp under en filt i soffan efter en arbetsdag eller hur...
 
Igår kväll "lyxade" jag till det och bakade frallor. Vi är just nu lite trötta på allt köpebröd men att servera hembakt jämt funkar inte heller. Det tar för mycket tid.
 
Men igår kväll fick jag i alla fall ett ryck, eftersom jag visste att det också skulle uppskattas (!), och hur mysigt med en kopp rykande gott thè och nybakta frallor tror ni det var på kvällskvisten..?
 
Väldigt mycket mysigt!
 
Och dessa är så goda, ni måste testa!
 

Parmesan och persilje frallor
 
till ca 16 st
 
100 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 msk socker eller honung
2 tsk salt
ca 0,5 dl hackad färsk persilja
ca 14 dl vetemjöl
 
Pensla med ägg
Strö över riven parmesan!
 
Smält matfettet och häll sedan i mjölken, värm till 37 grader.
Rör ut den smulade jästen i degspadet.
Blanda ner socker (eller honung), salt, persilja, och det mesta av mjölet.
Arbeta ihop och jäs ca 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela i 16 bitar.
Forma till runda bollar och jäs på plåt med bakplåtspapper ca 30 min.
Pensla med ägg och riv över parmesan ost.
 
Ugn 250 grader
Grädda mitt i ugnen ca 10-12 min.


 Smakrika!
 


 
Dessa snygga ljusstakarna kom idag och de har jag lagt in i nätbutiken.
 

 
Fin tisdag.



2 kommentarer:

UlricaA sa...

Men du! gör en rejäl sats deg samtidigt och kalljäs! den kan stå i kylen iaf i tre dagar åt gången och så bakar du ut på morgonen! plättlätt! basrecept med 1 liter vatten 1 dl olja 1 paket jäst och mjöl av valfri sort. Se till att arbeta länge i maskinen, gärna en kvart! forma sen limpor eller frallor och kalljäs!

Tulipa sa...

Ok! Tack för tips Ulrica!

Kram!