Här kommer ett riktigt bra recept på lussebullar!
Receptet är förstås från eminenta Fridas Bakblogg.😍
Baka dessa om ni inte redan satt eran lussedeg.😊
Först några tips viktiga baktips från Frida för att få supersaftiga lussebullar!
Blötlägg russinen minst 1 timme innan bakning.
Russin som är torkade vindruvor drar åt sig mycket vätska. Så trycker man i torkade russin i sina lussebullar så kommer de att dra åt sig av vätskan och vilket leder till att bullarna blir torra.
Använd alltid rumsvarmt smör.
Om du smälter smöret så kommer det att uppfattas som extra degvätska och det leder till att man sätter i mera mjöl i degen vilket i sin tur leder till att bullarna blir kompakta och torra.
Så baka på rumsvarmt smör!
Baka på kall degvätska.
Att baka på kall degvätska gör att jäsningen inte kommer igång så länge du knådar degen vilket gör att degen blir mer lättarbetad. En ojäst deg är alltid lättare att jobba med än en jäst deg. Det kommer att göra det enklare för dig att få fia lussebullar. På så vis kan du baka klart bullarna och bara låta de jäsa på plåten innan de ska in i ugnen. En jäsning räcker. Det minskar också risken för överjästa bullar.
Grädde
Byt ut en del av degvätskan mot vispgrädde. Fettet från grädden bidrar till saftighet i degen vilket ger mjuka och saftiga bullar.
Saftiga lussebullar
25 st
från Fridas bakblogg
50 g färsk jäst
4 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1,5 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
12-15 dl vetemjöl
+1 ägg till pensling
+blötlagda russin
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde i en stor skål.
Mortla saffran med 1 tsk strösocker.
Häll sedan ner det i jästblandningen.
Tillsätt resterande ingredienser och lite mjöl i taget.
Arbeta ihop till en smidig deg. Stjälp upp på mjölat bakbord.
Dela degen i 25 jämnstora bitar.
Rulla ut varje degbit till längder och forma till lussebullar.
Lägg på bakplåtspapper på plåtar och täck med bakduk för att jäsa 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget och tryck fast två russin i varje lussebulle.
Grädda mitt i ugnen ca 7-9 min tills de fått gyllene fin färg.
Låt svalna innan du lyfter dem från plåten.
Förvara i en tätslutande burk med lock.
Går utmärkt att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar