lördag 8 juli 2017

Kalas för Eric och recept foccacia


Sommarkalas är väl ändå det bästa?!

Bären är som sötast, träden är så gröna och blommorna så vackra.

Igår hade vi kalas för Eric som fyllt 13 år.

Jag hade dukat långbord i uterummet och regnet som hotade att börja falla framåt kvällen avbröts och det var alldeles perfekt lagom skönt efter en väldigt kvalmigt varm dag...

Det var så varmt att rosorna jag stoppat i olika snapsglas på seneftermiddagen bara orkade några små timmar innan de började se ledsna ut men när det svalnade av på kvällen repade de sig igen.😊




 Jag hade gjort ett stort fat med favorit potatissalladen!

Den med äpple och bostongurka som blir så knaprigt god.
(recept på den ligger under Recept)

Älskar att ställa fram mat på fina fat och den italienska keramiken är en topp favorit!

Jag funderar faktiskt på om jag skulle när jag har tid att lägga recepten under olika kategorier för det börjar bli många nu...
Min tanke när jag började skriva här var ju aldrig att hålla på så länge och inte att det skulle bli så många recept så det vore ju inte dumt om de delades in efter bröd. småkakor osv.
Eller hur?




Till maten hade jag bakat foccacia och det var sååå gott.
Det hade en strykande åtgång, inte en skiva blev över,  och recept kommer här!


Foccacia med fetaost och soltorkade tomater

(2 bröd)

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olja från de soltorkade tomaterna
10-15 soltorkade tomater i olja
1 msk honung
1 msk flingsalt
6-7 dl vetemjöl
1 pkt fetaost


Smula jästen och häll över det ljumna vattnet och rör tills allt löst sig.
Tillsätt resterande ingredienser, utom fetaosten och de strimlade soltorkade tomaterna.
De blandar du i när degen är lagom i konsistens.
Jäs i 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i två delar och lägg på två plåtar med bakplåtspapper som du ringlat lite olivolja över.
Tryck ut varje degbit så de blir ca 1,5-2 cm tjocka.
Tryck med fingrarna så det blir lite gropar i degen och häll över aningens olivolja och smula på lite flingsalt.
Jäs 30 min och sedan gräddas bröden i 10 min i mitten av ugnen.

Låt svalna på galler.

Skär sedan i bitar.

Gott och mjukt och smakrikt!



Tårtan!


Den får ni recept på en annan dag...


Här kan "gamlingarna", morfar och farfar, sitta när vi grillar och dricka lite vin i väntan på maten..
😉




Kurragömma innan maten!



Hej Hej!😉


Igår hade vi fått hem den godaste jordgubben av dem alla som heter Malwina och den fick pryda tårtan som var en rice crispies historia med citron smörkräm i mitten, jordgubbar, grädde och daim ovanpå.


Till potatissalladen hade vi förutom brödet, grillad kyckling (Erics favorit), sallad och sås.


Önskar er den bästa lördagen nu!

Kram Mariette

Inga kommentarer: