söndag 3 mars 2013

Gårdagens italienska buffè...


 
 
Hej!
 
Vilket fantastiskt söndagsväder vi haft idag!
Det var inte dumt att slå sig ner i däckstolen och blunda lite mot himlen och ljuset...
 
Annars har jag också tvättat en massa (tar aldrig slut!), och möblerat om lite, bla med min födelsedagspresent som jag fick igår!
 
Igår var det, som jag skrivit några gånger nu, italiensk buffè i Bolagsvillan.
 
Jag hade stått och lagat mat i hur många timmar som helst!
Började på torsdagen och sen fortsatte det för att hinna bli färdig med allt till lördagkvällen.
Begränsningar nej...inte direkt!
Vill alltid så mycket!
 
 
Bordsdukningen.
 


 
Fräscht och enkelt med vitt och grönt.
 

 
Den italienska buffén hittade jag på matbloggen Kryddburken.
 
Jag tog flera av hennes recept och sen lade jag till några egna och uteslöt några av de hon hade på sin italienska buffè.
Smidigt!
 
 
På menyn stod:
 
Italiensk pastasallad
"Barnpastasallad"
Marinerad kallskuren ytterfilè
Marinerad kallskuren kycklingfilè
Varm brietårta med nötter, tomater och honung
Minipajer med bacon och purjolök
Minipajer med spenat och nötter
Kall italiensk sås
Bearnaise varm
Mixad italiensk sallad
Kex och grissini
Frukt
Olika ostar,
 bla med romrussin och någon annan jättegod med färska aprikoser i...
Hembakta frallor med örter
Oliver
Fetaost i marinad
Olika salami och korv och skinka
 
 
 
Man hinner inte ta kort när man håller i kalas!
Men lite bilder har jag, och något slank in på instagram redan igår, så himla smidigt det är med denna lilla app!
(På instagram heter jag tulipablomsterverkstad, har bara haft det i två veckor men ännu tycker jag det är sååå kul och smidigt att läsa andra också!)


 
Minipajerna med spenat var supergoda!
 
Här har ni receptet
(från Kryddburken)
 
2 frp färdigkavlad smördeg
2 dl pinje eller cashewnötter
4 dl grädde
Trocomare örtsalt
1 påse 400 färsk babyspenat
(påsarna jag köpte innehöll 140 g och jag tog 3 st)
2 dl riven parmesanost
 
Hacka nötterna fint. Hetta upp en torr stekpanna och rosta nötterna lätt. Slå på grädde och vispa ihop. Salta med örtsaltet och smaka av.
Tillsätt spenaten och låt den sjunka ner och koka in någon minut.
Rör ner osten och dra pannan från värmen. Låt svalna något.
Lägg ut smördegen på skärbräda och ta ut rundlar med ett upp och nervänt glas, lite större än mazarinformarna. 10 st från varje smördeg.
Tryck ut rundlarna i mazarinformarna och fyll på med spenatröran.
Grädda 200 grader ca 20 min eller tills gyllene och fina.
Kan ätas både kalla, varma eller ljumma.
 


 
Min favorit bland kötten var den kallskurna marinerade ytterfilèn.
Supergod blev den.
 
Här har ni det receptet!
 
Också från Kryddburkens blogg!
 
1 kg ytterfilè
1 dl rapsolja
1 dl balsamico vinäger
1 knippe färsk rosmarin (fanns inte så jag köpte färsk timjan och klippte ner hela krukan, supergott!)
2 tsk mortlad rosèpeppar
Salt och peppar
 
Blanda ihop oljan med vinäger, finhackad krydda och rosèpepparn.
Lägg köttet hel i bit i en tättslutande påse och slå på marinaden.
Marinera över natt i kylskåp.
Ta upp köttet och stek på hastigt i het stekpanna så köttet får fin färg.
Salta och peppra.
Lägg köttet i ugnsfast form och slå på marinaden från påsen.
Stek i ugn i 150 grader tills innertemperaturen visar 68 grader.
Använd stektermometer i tjockaste delen.
Låt kallna innan du skär upp den.
 
 
 


 
Två filurer bakom blommorna!
 
 
Älskar varma brietårtor och denna var mycket god.
 
Recept från Kryddburken
 
1 rund brie
500 g miniplommontomater
2 dl blandade nötter ex solros, pumpa, mandel, jordnötter, cashew mm)
Flingsalt
Flytande honung
 
Lägg brieosten på ugnssäkert fat med kant.
Halvera plommontomaterna och lägg ovanpå.
Strössla över nötterna, flingsalt och ringla över honung.
Gartinera i ugn 200 grader ca 15-20 min.
Nötterna ska ej brännas.
Servera varm.
 
Grymt gott!
 
 
Ett recept till kör vi!
 
Den italienska pastasalladen!
Recept från Kryddburken.
 
Pastasallad italiensk
 
(10 port)
Kokt pasta till 10 pers, Zetas Strozzapreti
Olivolja
2 rödlök
1 burk 120 g Kung Markatta ekologisk tomatpesto
150 g soltorakde tomater plus lite av marinaden
Salt och peppar
Ruccola och färsk basilika
 
Koka pastan enl anvisningar på paketet. Häll av och blanda den varma pastan med olivolja, finhackad rödlök, tomatpesto och hackade soltorkade tomater plus ringla lite olja från tomaterna över det hela.
Blanda väl.
Salta och peppra.
Låt svalna.
Toppa vid servering med ruccola och basilika.
 
 
KRAM
 från mig!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tack snälla du för att du delar med dig av alla dessa fantastiska recept. Jag läser din blogg som om det vore en dagstidning man blir alltid så inspirerad och glad tack snälla du för en fin blogg. Mona

annasaramaria sa...

Tack för tipsen! Allt låter gott. Jag fyller 40 i slutet av månaden så jag tänker mig något liknande. Grattis till dig i efterskott!!

Linda Knäred sa...

Tack för tips på god mat;)
Så nu är Minettes meny för Studenten klar!!

No34 sa...

Jisses så mycket mat... Och sååå gott det ser ut, blir hungrig faktiskt!!
Hoppas gästerna blev nöjda oxå:)
Ha det gott och grattis i efterskott, kram Kate

Tulipa sa...

Mona, TACK! Vad roligt att det uppskattas! Blir så glad för såna fina hälsningar!

Linda, klart du ska göra detta! Perfekt på student!

Kram Mariette

FJÄDERNEJLIKAN sa...

Så gott allt ser ut, tack för att du delar med dig, ska absolut ta testa det mesta här under våren, vid ngn födelsedag. :-)
Kram och ha en bra dag!

Anonym sa...

Men, så fint du gjort och så mycket gott! Måste gjort succé!
Tack snälla för alla tips och recept! Jag har själv kört med italiensk buffé många gånger, så himla gott och alltid ett säkert kort som uppskattats - och här fick jag mycket nytt att prova nästa gång det blir fest.

Ha det gott!
kramar
Ann-Britt

Anonym sa...

..........måste bara säga det med, att jag gillar verkligen din blogg! Perfekt mix av allt!

//Ann-Britt