tisdag 14 januari 2025

I år är det tulpanbrist...


I år är det tulpanbrist.
Visst är det lite sorgligt...ja det tycker så klart jag som har blomsterbutik...
Man är van att kunna köpa typ precis vad man vill ha i tulpanväg men nu är det inte riktigt så i år...
Så vad innebär det...
Ja att det är inte samma utbud som vanligt och priserna har så klart också gått upp.

Vad beror det på?
Brist på lökar har jag fått höra men redan förra året pratades det mycket om att stora gamla odlare valde att lägga ner när energikrisen kom och elen blev svindyr! Det blev alldeles för kostsamt att värma upp stora växthus och det förstår man ju...

Nu är det inte så att det inte finns tulpaner så klart men det är brist och inte samma "överflöd" som det varit.

Därför tar jag lite vecka för vecka och ser vad jag får fatt i för fina tulpaner.

Så gläds lite extra av dina tulpaner du köper och sätter i vasen detta år!😍



Tips för att tulpanerna ska hålla sig krispiga länge!

Skär nya snitt med en vass kniv, någon/några cm upp på stjälkarna om tulpanerna inte är vattendragna!
Sedan sätter man dem direkt i vatten och så börjar de omedelbart suga upp vatten och bli spänstiga.

Klipp inte tulpanens stjälkar för att inte klämma stjälkens kapillärer.

Låt buketten stå i förpackningen/plasten en timme när de drar vatten för att bli så raka som möjligt.

Använd kallt vatten!

Ingen näring till tulpaner då växer de ännu mera!

Fyll med bara några centimeter vatten i vasen.

Ställ svalt om natten så håller de ännu längre!

Njut av dina blommor!😍



Lite tulpanbilder från blandade år...



När vintern ligger mörk och kall tänk så härligt det är med dessa budbärare om vår då...





💚

lördag 11 januari 2025

Framåt!


Denna vecka har jag ägnat mig åt att städa ut julen inne i butiken.
Det är sååå mycket jobb!
Och då är vi två som hjälps åt. Jag är inte den som plockar undan det snyggt och fint och tar upp det på vinden.
Nej, jag tar bort det från butiken och möblerar och fixar om och stylar nytt.
Jag har fortfarande inte fått bort ALLT. Men jag är på god väg och det är lite smått här och där kvar bara.
Så otroligt skönt!
I veckan kom som tur var vårnyheter så jag kunde fylla skyltfönstret med det...
Underbar känsla.
Alltid.
Mot ljuset och våren (om än långt bort i horisonten).

Hemma har jag i eftermiddag slängt ut granen och imorgon ska stjärnor och ljusstakar ner.

Det blir bra!😍

Denna vecka har varit berg och dalbana...från djupa dalar till höga berg.
Skönt när man kan skymta ljuset och inte bara sånt som är tufft...


Denna snygga lampa hittar man i butiken.





Mycket snyggt & härligt i skyltfönstret nu...
Här skymtar bara liiiite,- fotade nämligen några saker för att också lägga in i webshopen och sen hanns det inte mera...
Bit för bit.

En sak jag tänkte på igår när jag jobbade, - så så glad att så många utifrån hittar till butiken!!!
Det betyder mycket för att butiken ska kunna finnas kvar!
Knäred är ju ett litet samhälle...

Januari och februari är alltid sömniga månader det vet alla i butiker så därför stänger många nu men vi har alltid hittills haft öppet för vi anser också att det är en service att ha öppet även under lågsäsong!
Nu har vi oxveckorna att ta oss igenom...ett uttryck från det gamla bondesamhället men många känner nog så nu också...
Man får försöka att göra det bästa av det.

Tulpaner är alltid härligt!
Kvistar och vårlökar och nya vårsköna ting ger mig också massor av inspiration!
Det ger känslan av framåt mot våren...

Dock, innan vi är i våren, så har jag en tuff sak att ta mig igenom i slutet av januari och det kommer att påverka mitt arbete en tid framöver...

Men det blir nog bra.




Min bukett denna helg i den ljuvliga glada olivkannan som är ny i både butik och webshop.


Ha en fin helg!
💚

måndag 6 januari 2025

Julmustfrallor!


Igår bakade jag julmustfrallor.
Visst låter det gott?

Det var det!
Dessa måste ni testa!
Jag har varit besatt av julmust i december så det var självklart att dessa skulle testas.😍😀
Mycket goda!

När de kommer ut från ugnen penslas de med kaffe....😊


Julmustfrallor

ca 16 st

50 g jäst
5 dl julmust
50 g smält smör
1dl ljus sirap
ca 16-17 dl rågsikt
1 tsk salt

Pensling; bryggt kaffe

Smula ner jästen i en bunke.
Värm julmusten till 37 grader (använd gärna termometer degen jäser bättre om det blir ätt temp på vätskan)
Häll julmusten över jästen.
Rör om tills allt löst sig.
Häll sedan i sirap, smält smör, salt och sist rågsikt.
Ta lite i taget.
När degen släpper från bunkens kanter är det lagom med rågsikt.
Knåda ihop degen.

Jäs till dubbel storlek ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Forma frallor à 100 g styck (perfekt att väga dem så det blir lika).

Lägg dem på bakplåtspapper och jäs under bakdukar igen ca 30-45 minuter.

In i ugn ca 15 minuter, lite längre ner i ugnen ska de gräddas.

När de tas ut pensla med kokt kaffe.


Supergoda!


💚

söndag 5 januari 2025

Trettondagsafton öppet 11-13


Trettondagsafton.

I antiken är julen utstädad och nya antika saker har fått komma fram och det känns bara så rent och fräscht...
Det är alltid lite av en nystart att städa ut julen eller hur...

Inne i butiken är julen ännu inte bortplockad, 
där tindrar stjärnorna ett tag till och tulpanerna knoppas i kapp med mellandagarnas vintersaker av advent och jul...

En bit av butiken i taget...😍


Idag Trettondagsafton öppet 11-13.




Vi har märkt av ett ökat intresse av att köpa dukar/textilier.
Det är roligt.
Det är verkligen så fina hantverk och många timmar bakom allt sytt och broderat.



Önskar dig en fin dag.
💚

lördag 4 januari 2025

I början av januari...


Begravning i början av januari...
Då är det så fint med bla amaryllis och tulpaner och olika vintergrönt och bär och kvistar...
Det passar så väl in i vintern,
och att välja blommor efter säsong är viktigt tycker jag.
Både för att det stämmer bra in på var vi är just nu årstids mässigt och prismässigt.





Det snöar vidare idag och jag har mest ägnat mig åt att fylla upp och göra det fint ute i antiken efter att jag städat bort julen där.
Så nu är det härligt "nytt" där ute på gården i vår kära antik.😊


Ha en fin lördag!
Påminner om att det är öppet imorgon söndag då det är Trettondagsafton.
11-13.

💖

fredag 3 januari 2025

Nyår kom och gick.

Så har det gått några dagar in på det nya året...

Nyårsafton var jättefin.

Många glada kunder i butiken och sen var vi på härlig middag hos goda vänner och blev bortskämda med sååå god mat...


Först fick vi en Melon Bellini med lyxig dipp med chips



Förrätt;

Hummer och pilgrimsmusslor med Sandefjordsås och limesyrad gurka


Huvudrätt;

Oxfilè med potatisros och pepparsås, sparris och ugnsbakade tomater


Efterrätt;

Chokladfondant på hallonspegel med färska hallon och glass



Helt gudomligt gott!


Nyårsdagen sen började fruktansvärt hemskt!

Jag körde till akuten det fortaste jag fick och samtidigt ringde vi 112.

Det var lite av en mardröm faktiskt...jag minns mest att mina händer skakade jättemycket när jag körde och att jag tänkte men detta händer inte...hur kan detta hända...håll dig lugn nu, håll dig lugn...

På akuten var det inte så mycket folk ännu så där blev väntetiden kort tack och lov...


Sen när vi kom hem låg jag kvar i sängen resten av dagen, inga krafter alls, och lyssnade på stormen och mörkret det föll lika snabbt som alla andra dagar just nu...

Vintern vintern vintern...


Idag skiner solen och snön har fallit...

Jag har börjat städa ut julen i antiken...


Allt gott till Dig.


Kram M

måndag 30 december 2024

Nyårsafton!


Snart klämtar nyårsklockorna och det är dags att lämna 2024 bakom oss.

Vi har laddat upp med buketter värdiga nyår och så klart är det krispigt, knoppigt, ljust, pastelligt och lite glittrigt som gäller...

Imorgon Nyårsafton öppet 9:30-14!

Varmt välkomna.




💗💗💗💗💗

tisdag 24 december 2024

God Jul


God Jul!

Tack för en fin jul i butiken.

Nu håller vi stängt Juldagen och Annandag jul och umgås med våra familjer som kommit hem.
Från att ha varit halv styrka hemma är vi nu hel styrka hemma.
😍
Mysigt.

Idag julafton har vi haft öppet och det är så glädjande att höra att ni tycker det är fin service att vi har öppet på själva julafton.
Vi tycker också det är roligt att önska alla som kommer God Jul.

Så med det vill jag bara önska en fröjdefull jul 
till dig och till dig och till dig...


Julkram!
💖

lördag 21 december 2024

Reportage i Hallands Posten


I helgens Hallands Posten finns ett reportage om mig och min butik.
Så kul!
Det publicerades på nätet under torsdagen, samma dag som reportern varit här, och sen kom det i papperstidningen idag lördag.

Många nya besökare har redan hittat till oss efter tidningsreportaget.
KUL!

De ville skriva om en blomsterbutik inför jul och valde ut mig här i lilla Knäred och inte en blomsterbutik i stan....

Smickrande och jag känner mig minsann lite stolt över detta.
Superglad att få bli framlyft i tidningen om mitt jobb och butik.


God helg och glad fjärde advent imorgon!


Imorgon söndag öppet 11-14

Måndag 23/12  -  9;30-17;30
Julafton 10-13

💖

tisdag 17 december 2024

Våra öppettider inför julen.


Brukar du ha mistel att pussas under till jul?😍

I år var mistlarna som vi fick tag på väldigt fina...

En söt jultradition tycker jag.


Våra öppettider inför jul kommer här;

Onsdag 9:30-17:30
Torsdag 9:30-17:30
Fredag 9:30-17:30
Lördag 9:30-13

Söndag 22/12 11-14

Måndag 23/12 9:30-17:30

Julafton 10-13

Juldagen och Annandag jul stängt.

Varmt välkommen!
💖

måndag 16 december 2024

Mormors mjuka pepparkaka

 

Jag älskar julens kryddor och smaker.

De flesta år bakar jag någon mjuk pepparkaka och jag testar gärna olika recept.

Igår testade jag detta.

(jag gjorde också en pepparkakskladdkaka...mycket pepparkakssmaker med andra ord...😉)


Mormors mjuka pepparkaka

recept från ICA


smör + ströbröd till formen

3 dl vetemjöl

1,5 dl strösocker

1 tsk kanel

1 tsk malda nejlikor

1 tsk malen ingefära

1 tsk bikarbonat

100 g smör

1 dl grädde

1 dl mjölk

0,5 dl sirap

2 msk lingonsylt


UGN 175 grader


Smörj och bröa en rund eller avlång brödform ca 1,5 liter (för en kaka)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke

Smält smöret. 

Rör ner smöret och resten av ingredienserna, SKA INTE VISPAS, endast röras om så allt blandas väl. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 min.

OBS: Jag gräddade bara knappt 35 min sen var provstickan torr så passa den i ugnen när du måste ta ut den!!

Min blev perfekt saftig med kortare tid. Den hade blivit torr annars. Allt beror ju på vad man har för ugn så klart men håll koll på gräddningstiden.

Låt svalna och pudra med florsocker.

Jag dekorerade lite extra...😃


(nej, det ska inte vara ägg i denna kaka om du som läser undrar...😇)


Notera min amaryllis på första bilden.
Den har jag övervintrat sen förra julen och den blommar precis lagom nu till jul.
Då blir man glad.😍



Jag älskar myset denna tid och njuter av att pynta och fixa. Blommor och ljus.
På soffbordet just nu...😍

Ha en fin start på veckan!

Kram M

fredag 13 december 2024

Sorgblommor i julens tid


Sorgblommor i julens tid...
Så vackert med amaryllisar tycker jag...


Denna amaryllis som är randig heter Gervase och är en ny favorit för mig i år.


Amaryllis Mocca ihop med rött/aprikos och vitt.


Vita amaryllis, röda rosor, bordeaux färgad nejlija, vaxblomma, silkesfur, cypress och granris.


Juligt vinterhjärta med skimmia, nejlikor, kvistrosor, vaxblomma, kottar, gerbera, plumosos, mossa...





Lösbunden sorgbukett med bla amaryllis Rilona som är en underbar aprikos amaryllis


Kistdekoration med ett hav av röda rosor och vita prärieklockor som lyser upp bland det röda...

💓