onsdag 3 juni 2009

Lakan med rött monogram

Lakan med rött monogram och infälld spets har stått på min önskelista ett tag. Nu har jag äntligen fått fatt i ett.
Och vad man kan konstatera så är det att det är många som vill ha dessa nu för tiden! För inte så länge sedan var det ingen som direkt var intresserad av att bjuda på den här typen av hantverk. Nu går lådorna med broderade örngott och lakan och dukar för en hel del pengar.
Lite roligt att handarbetet fått ett uppsving! Alla dessa timmar någon lagt ner på att brodera och virka är helt plötsligt värt något ,(- fast att man inte ens har samma initialer!)
En annan sak som verkar gå bättre nu är trasmattor! Det är inget som passar i vårt hus, men på en auktion blir de inte heller så billiga. Kanske för att den lantliga stilen är så populär...
Mitt fina broderade lakan hängande på skåpet i sovrummet - i bakgrunden ett rött gammalt skåp från farmor och farfar som jag är glad att jag aldrig målat...
Golvet funderar jag på att måla vitt...ni som målat era trägolv vita; för och nackdelar? Vill gärna veta!
Kram!

25 kommentarer:

Casa Loda sa...

Hej!
Visst är det fint med gammalt hantverk. För flera år sedan sydde jag om gamla ärvda lakan till påslakan och de är fortfarande lika fina.

Tänkte också tipsa om att min syster har en nätbutik där hon säljer fina broderade lakan, örngott och handdukar bl a. Tror att hon har ett lakan med rött monogram också. Jag gjorde ett inlägg om hennes nätbutik för någon dag sedan, där även länken dit finns med, www.casabella.dinstudio.se. Där kan man också köpa tavlor som jag gör.
Ha det så bra!
Kram
Annika

Lilla huset på prärien sa...

De där fina lakanen är helt underbara!! Jag har köpt många på auktion men inte med sådär fina monogram som du har. :)

Kram Jenny

Marina sa...

Fint! Jag gillar också lakan med monogram på. Har sytt kuddöverdrag till kökssoffan bla.
Ha det bra!

rosenskära sa...

Jag har fått en hel del av mamma och även efter makens släkt. Många är sköra och hålsömmen spricker gärna vid vanlig maskintvätt, men de bär ju på en sådan historia, tänk alla dessa timmar de vilat i kvinnohänder. Kvinnor som sett fram emot ett liv som gifta och tänk då alla kvinnor som vävde och broderade, men där linnet blev liggande oanvänt i brudkistorna...

Nu ska jag krypa till kojs, det blev ingen sömn inatt med en magsjuk dotter...

Kramar/Lena

Stjärnor & Champagne sa...

Dom lakanen är så fina. Jag fick flera av min mans döda mor men dom gjorde jag om till babylakan, ja du ser. Men jag har sparat allt.

Kram Anne

Millygarden sa...

Men åh vilka fina lakan och så fint med röda möbler till! kul med lite färg! ja du det där med målade golv har jag vi tagit beslut på att det inte är något för oss! Sååå snyggt så länge det är nystädat och inget damm i sikte! Våra golv är naturella och oljade och på dom ser man alldeles för mycket, så hur blir det inte med vita då! Allt kommer synas och jag får ångest för att jag inte städar offtare!

Kramis Marina

Vit som snö sa...

Jag håller med, trots att jag gärna köper gamla lakan med monogram så är jag glad att dom inte säljs gratis just för att någon gjort detta med kärlek och lagt ner en hel del tid! Det är värdefulla ting!!!
Har trägolv på övervåningen som jag inte vågat måla...är väl rädd att varenda tappat hårstrå ska synas:-)
Grattis till dina vackra lakan!
Kram Cilla

Elin sa...

De är verkligen så fina... och det är så roligt att dessa underbara skapelser entligen har fått bli atraktiva igen... Så mycket kärlek som lagts ner... Kanske inte lika roligt för oss, då bliserna ibland kan gå väldigt högt...
Jag har tyvärr inte målat mina golv, så jag kan tyvärr inte bistå med bra tankar kring detta...

Många kramar
Elin

Mitt hvite hus sa...

Så fint det var..og det er kjempebra at man tar hånd om de..for som du sier det ligger en hel del jobb med slike gamle håndarbeid..
Ønsker deg en fin dag O=)
Klem Kerstin

LantlivsAnette sa...

Åhhh så fint...det är verkligen ljuvligt med gamla broderier, jag har också lyckats att få tag i några..
Du, målade trägolv har jag bara bra erfarenheter av, jag tänker måla köksgolvet sen också..de blir sååå lättskötta, bara att torka av..
Ha dte gott
Kraam Anette

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Åh men du din turmaja!! Det är ju mina initialer, åh så fint!! Och dessa lakan har rusat i pris, men det är ju kul att dom värdesätts nu igen.
Kramis till dig
AnnaMaria

StrandviksVillan sa...

Lyckost som har så fina lakan! Jag har också nyligen fått några, men utan monogram.

Hihi - jag visste faktiskt att bilden var från Formex, men kom inte alls ihåg vems den var. Ska genast skriva in det nu! Tack för lånet, även om jag inte frågade först, men det är en så vacker bild.
Kram A-C

n o r d i n g å r d e n sa...

Åh så vackert rött monogram! Vilka fina bilder du har framhävt det med och urgulligt rött skåp! Allt blir så mycket mer unikt och personligt när man inte målar allt i vitt, färgerna är på starkt antågande, ingen är gladare än jag, fast jag gillar vitt, men gillar inte att måla: ) Golvet var vackert som det är!!!

Och det vita skåpet med glasdörr, snyggt! Jag gillar din stil. Mari.

livet på utanäs sa...

Så roligt att du hittade mig , så att jag hittade dig =)

Jag gillar ALLT jag ser i din blogg , verkligen toppenbilder du visar.

Kommer gärna tillbaka =)

Ha det bäst !
Sussi O

Anki sa...

Hejsan!
Vilken fin blogg du har...hittade hit via någon kommentarsruta *ler*
Visst är det underbart med gammalt hantverk, lakanet är ljuvligt!

Ha en fin dag!
Stor kram! Anki

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ja, sådana lakan är hur fina som helst att bl a sy gardiner av. Jag blev så glad när jag hittade kökshanddukar med rött broderi, de blev sååå fina till jul. :o)
Ha en härlig helg,
Lydia

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Det är såå vackert med broderat på gammalt linne... Och nu kanske det börjar komma upp i sitt rätta värde. Tänk så mycket tid som lades ner på sådant och hur lite det blivit uppskattat... tills nu!
Kram
Marie

Blåbärs och smultronstället sa...

Vilket vackert romantiskt lakan.
Jag har ett med en bred spets och rött monogram, jag har den som duk i vårt matrum. Jag visade den för några inlägg sedan.
Vad fint du har med fina gamla skåp. Jag tycker att det är fint med trägolv, men i mindre rum kan det vara fint med vitmålat golv.
Ha det bra!
Kram Susanne

lottens vita och gröna sa...

hillo min vän! guuu så fint lakan du hittat och dina skåp,mmm skatter!

hmmm en nackdel med vita golv, minsta lilla hårstrå syns, men det beror ju på vad man tål, jag tål en hel del, hihi!

varmkrma lotten

i Emmas vita hem sa...

Hej Tulipa :) Tack så mycket för din goa kommentar hos mig, jag håller med dig om att man mår extra gott när man har något man tycker mycket om. Jag tycker också att det är härligt att det har blivit marknad för alla dessa underbara broderade tetilier, det är ju så fina och all tid som lagts ner... Härligt rött skåp! Fördelar med målat golv - det ger oändligt med ljus! Nackdelen - det syns damm på nolltid. Ett tips om du målar är att lacka två lager lack ovanpå färgen, då får du en lättorkad yta! Många kramar till dig/Emma

Smycken och Smulor sa...

Hej!
Som vanligt får man en dos av fantastiska bilder när man tittar in hos dig! Förra inlägget med närbilden på blåklinten och vattnet på bilden inunder...mmmmmmmmmmmmmmmmmm vad det gör gott med vackra foton. I det senaste onlägget lyckas du så fantastiskt med den ljuvliga nyckeln och det röda skåpet. Jag kommer in här igen och igen för dina vackra fotons skull!
Marie-Louise

Bygatan sa...

Åh vilket vackert lakan! JAg har också lyckats få tag i ett här i våras, dyrt men nu är det mitt;-), de hade bara ett.

Jag har vitmålade golv i hela huset och jag stortrivs, så ljust! Varje hårstrå syns och smutsen syns tydligare men då städar man lite oftare...tänk att smutsen ligger ju där ändå även om inte golven är vita, hur fräscht är det...?
Golven kan var känsliga, har några ställen där märken gjort att färgen släppt men det är ju charmigt, ett levande hus! Lätt att måla om vid tillfälle.

Lycka till! Trevlig helg oxå, kramar Lena

Anki sa...

Tack för titten hos mig *ler*
Har tittat lite med i din blogg nu och jag tycker den är underbar...Du har mycket vackert!

Stor kram! Anki

Fröken Fräken sa...

Amen, äntligen går det att kommentera! Min dator har varit så trög!!

Monogramprydda lakan är så fina! Tyvärr har jag inte så många från släkten, jag misstänker att många slängdes under 80-talet till förmån för hemska neonmönstrade... Ganska ofta ser man ju sådana lakan på loppisar, och jag är sugen på att köpa, men då vill man ju ha dem riktigt vita och rena igen.. jag anatar att det funkar med Klorin, men finns det inget snällare medel?? Har du någon erfarenhet på tvättblekningsmedelfronten??

Tyvärr.. inga trägolv som man kan måla så långt ögat når här...

Home No.1 sa...

Hej svejs....målade golv är så snyggt men det mesta syns på dem men vad gör välan det när det är vackert!
Kram på Nationaldan!

Annica.